Sykkeluke i Tinnstua barnehage

Sykkeluke i Tinnstua barnehage

Sykkelgleden i Tinnstua barnehage har økt ytterligere etter utlån av elsykler fra kommunen. Barnehagen er Miljøsertifisert, og nå ønsket de å jobbe videre med sykling. Derfor bestemte de seg for å arrangere sykkeluke for barna i uke 43.

Tinnstua barnehage har også satt seg mål om å øke andelen syklister som sykler til og fra barnehagen blant ansatte, foreldre og barn.

_ Vi håper at sykkelgleden vil spre seg videre til andre barnehager, og flere har allerede spurt om å få starte med utlån av elsykler til foreldre, forteller konsulent Ragnhild Stensrud fra areal- og transport i Kristiansand kommune.

Ønsker din barnehage å arrangere sykkeluke? Les videre om hva Tinnstua barnehage har gjort.

Mange barn hadde med egen sykkel da Tinnstua barnehage hadde sykkeluke.

Sykkel hele uken

Tinnstua har hele uken hatt ulikt opplegg for alle avdelinger i barnehagen. Uken har deriblant inneholdt;

  • Pedagogisk opplegg
  • Innendørs sykkelløype
  • Samtaler og refleksjoner
  • Sykkelløype utendørs
  • Sykkelsjekk med Pedalen
  • Sykkeltur

Barna kunne ha med egne sykler til barnehagen, og det var stor stas. Pedalen verksted var også til stede en morgen, og utførte enkle sjekker på sykler til ansatte, foreldre og barn.

Både små og store fikk sjekket syklene sine ved hjelp av Pedalen sykkelverksted denne dagen.

Gjennom hele uken ble det brukt pedagogisk opplegg fra trygg trafikk, barnas trafikklubb og Tarkus. Det ble fokusert på tre ting; refleksbruk, rødt og grønt lys og hjelmbruk. Det ble også vist filmer og gjennomført samtaler og refleksjoner med barna i etterkant. Her ble rom for å snakke og undre seg over hva trafikk er (bil, sykkel, tog og fly). Innendørs ble det laget egen sykkelløype med trafikksymboler og rundkjøring. Det ble ellers også hengt opp bilder av trafikk rundt på avdelinger, hentet fra barnas trafikklubb.

På fredag ble det rigget til med sykkelløype utendørs. Ved bruk av enkle hjelpemidler som kjegler og skilt med rødt og grønt lys, fikk barna testet ut å sykle sikksakk, sykle så fort de kunne, bremse og vente på grønt lys. Barna fikk sykle én runde i løypa, til stor fortvilelse for noen som gjerne ønsket mer. De ansatte ved Tinnstua måtte trolig ut med flere grupper etter alle hadde gjennomført, men for en sykkelglede! Alle barna fikk reflekser og ringeklokker i premie etter gjennomført løype.

“Vi tenker å holde flere sykkelarrangementer og også gjennomføre en lignende sykkeluke neste år” kan enhetsleder, Preben Isaksen fortelle i etterkant av uken. Sykkel har vært til stor glede for både foreldre, ansatte og barn i Tinnstua, og de håper det også kan være til positiv påvirkning for nærmiljøet.

Sykkelglede for store og små

Kristiansand kommune ble invitert til å være med på arrangementet, og både konsulent Ragnhild Stensrud fra areal- og transport rådgiver Helene Spigseth Iglebæk deltok på deler av sykkeluka.

Konsulent Ragnhild Stensrud tar imot et av barna som får premie etter vel gjennomført runde i sykkelløypa. Rådgiver Helene Spigseth Iglebæk ute til høyre i bildet.

Denne uken var det ikke bare sykkel som ble fremmet, men trygg trafikk, sikkerhet og miljø.

_ Det er så gøy å være med å se gleden en sykkelløype kan gi til barna, håper dette kan smitte videre til familien deres hjemme og at sykling kan bli en aktivitet for alle, sier Ragnhild Stensrud.

Helene Spigseth Iglebæk synes også det er kjempegøy å jobbe sammen med ulike enheter som ønsker å gjøre gode miljøtiltak.

_ Det er skikkelig stas å få besøke Miljøfyrtårn-sertifiserte enheter når de gjennomfører ulike aktiviteter. Sykling er et supert tema å jobbe med, siden det ofte fenger både barna, foreldrene og de ansatte. I tillegg er sykling positivt for både helsa og det lokale miljøet! sier Helene.