Helårssyklister får røde roser, én i hvert kinn

Du som sykler i den kalde tiden ser fresh ut! Ingen sminke gir deg en bedre look enn den du får av frisk, kjølig luft. Sykkelstiene er høyt på Kristiansand kommunes prioriteringsliste når snøen faller, så det er sjeldent noen gode årsaker til å ikke sykle året rundt. For deg som ikke er vant til det har vi samlet noen tips og råd.

Huskeliste for sykling i den kalde tiden:

1.

Bytt til piggdekk i god tid.

Piggdekk gjør at sykkelen har godt feste på is- og snøføre, og bidrar til tryggere sykkelturer. Vil du ha hjelp til å bytte, anbefaler vi våre venner i Pedalen. Prisen for et par gode piggdekk sparer du fort inn ved å droppe buss eller bil.

2.

Kjør inn nye piggdekk

Ta noen turer på hardt underlag når du har byttet til nye piggdekk. Da setter piggene seg godt i dekket og du slipper å miste mange på senere turer i skog og mark. 

Bruk nye piggdekk på hardt underlag før du sykler offroad. 

3.

Sett sykkelen ut i kulda i god tid før turen starter 

Ved å «temperere» sykkelen til omgivelsene sikrer du at den holder samme temperatur som lufta, og at snø og slaps ikke fester seg til sykkelramme, kjede og gir. Sykkelen holder seg lett og kjedet får løpe fritt.

4.

Ikke ta med våt sykkel ut i kulda 

Ikke vask sykkelen rett før du skal ut på tur i vinterkulden. Våt sykkel og kuldegrader er en dårlig kombinasjon; Bremse- og girvaiere fryser til og sykkelen blir ubrukelig. La sykkelen få tørke godt opp innendørs etter vask. 

5.

Kle deg lag på lag 

Sykling i vinterkulda kan by på utfordringer i klesveien. I motbakker blir kroppen varm og du må ha mulighet til å lufte ut overskuddsvarme. I utforbakker øker de effektive kuldegradene voldsomt og du trenger ytterjakke som holder på varmen. Hendene er også utsatt. Polstrede hansker holder fingrene varme. 

6.

Bomull er helbom 

Det er ull innerst som gjelder når du skal være fysisk aktiv utendørs vinterstid. Mens bomull trekker til seg fuktighet og tørker sakte, sørger ull for å transportere svette bort fra kroppen, slik at du holder deg tørr. Ull mister dessuten ikke isolasjonsevnen når den blir fuktig. En våt bomullstrøye derimot, suger varme ut av kroppen og gjør at du raskt begynner å fryse. 

Med ull underst blir du gatas superhelt.

7.

Vintersko med overtrekk 

Begynner du å fryse på bena, er sykkelturen fort ødelagt. Sykkelsko beregnet på vinterbruk er alfa og omega. De holder deg tørr og varm på hele turen. For å være helt sikker kan du gjerne plusse på med skoovertrekk. Gode ullsokker kommer også godt med. 

8.

Ikke bruk sommersko 

Sykkelsko beregnet for sommerbruk, er svært dårlig egnet i vinterkulden. De har nemlig mange luftehull og hulrom som skal sikre god ventilering. Her kryper kulda og fukten raskt inn og gjør sykkelturen til et mareritt. Da har skoovertrekk liten nytte. 

Sykkelstiene står høyt på kommunens prioriteringsliste for brøyting. Er vi allikevel for trege? Send oss et tips! 

9.

Vanntett sykkelbukse er gull verd 

På våte høst- og vinterveier virvler dekkene opp vann som treffer innerlår og rumpe. En god, vanntett overtrekksbukse over sykkelbuksa holder fukten ute og humøret oppe. 

10.

Sjekk bremsene 

Kalde og sleipe veier svekker bremsene på sykkelen og gir økt bremselengde. Kjør forsiktig og bruk bremsene med jevnlig mellomrom under hele turen, selv om du ikke trenger å bremse. 

God tur!